Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

TEI όχι μόνο χωρίς φοιτητές, αλλά και χωρίς... πτυχία !!!


Ψηφίζεται τροπολογία στη Βουλή

Η είδηση πέρασε εντελώς «στο ντούκου»: Επαναφέρεται στη βουλή προς ψήφιση, η τροπολογία που είχε αποσυρθεί από το Υπουργείο Παιδείας στο σχέδιο νόμου, «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» με Προεδρικά Διατάγματα.

Μεταξύ των άλλων η τροπολογία στην παράγραφο 4γ προβλέπει:

«Ειδικά για τους εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο, ακόμα και στην περίπτωση που το ΑΕΙ ή η Σχολή ή το Τμήμα εισαγωγής τους συγχωνεύθηκε, κατατμήθηκε, μετονομάστηκε ή καταργήθηκε».

Με απλά λόγια: καταργείται το τμήμα που μπήκες, σπουδάζεις άλλο πράγμα, αλλά ….. θα πάρεις πτυχίο με τον τίτλο της σχολής που μπήκες !!!


Θέλετε ποιο απλά; μπαίνεις ηλεκτρολόγος, σπουδάζεις υδραυλικός και παίρνεις πτυχίο ηλεκτρολόγου !!!

Και για να πάμε στα δικά μας..στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Το «Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων» του Αργοστολίου μετονομάζεται σε «Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων».

Ανεξάρτητα το τι θα σπουδάσουν και τι θα μάθουν οι σπουδαστές από εδώ και πέρα, «ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών» θα φέρει τον τίτλο του αρχικού τμήματος δηλαδή «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων» …… που δεν θα υπάρχει και που δεν θα έχουν σπουδάσει !!!

Το «Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & την Οικονομία» της Λευκάδας συγχωνεύεται στο «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων» που μεταναστεύει από το Ληξούρι στη Λευκάδα ως μία από τις τρεις κατευθύνσεις του. Ανεξάρτητα το τι θα σπουδάσουν και τι θα μάθουν οι σπουδαστές από εδώ και πέρα, «ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών» θα φέρει τον τίτλο του αρχικού τμήματος «Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & την Οικονομία» ... που δεν θα υπάρχει και που δεν θα έχουν σπουδάσει !!!

Στη Ζάκυνθο, το «Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας» μετονομάζεται σε «Τμήμα Τεχνολογιών Περιβάλλοντος», το οποίο περιλαμβάνει και το «Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς» το οποίο καταργείται.

Οι σπουδαστές και του ενός και του άλλου τμήματος θα σπουδάσουν άλλα πράγματα (του νέου τμήματος….) και «ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών» θα φέρει τον τίτλο του ενός και του άλλου τμήματος …… που δεν θα υπάρχουν και που δεν θα έχουν σπουδάσει !!!

Το «Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών» της Λευκάδας καταργείται και μεταφέρεται στην Άρτα για να συνεχίσει ως ….. «Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής».

Ανεξάρτητα του τι μαθήματα θα παρακολουθήσουν οι σπουδαστές ο τίτλος που θα πάρουν θα είναι του τμήματος ….. «Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών» που ….. δεν θα υπάρχει και που δεν θα έχουν σπουδάσει !!!!

Το «Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας» του Αργοστολίου δεν θα πάρει άλλους σπουδαστές και καταργείται. Παραμένει μέχρι το 2018, οπότε και οι σημερινοί σπουδαστές πρέπει μέχρι τότε να έχουν πάρει το πτυχίο τους, το οποίο όμως θα αντιστοιχεί σε μία σχολή που ….δεν θα υπάρχει.

Το «Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων» του Ληξουρίου, είναι το μοναδικό από τα οκτώ τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που έμπασε και θα συνεχίσει να μπάζει (μέχρι νεωτέρας….) σπουδαστές που θα πάρουν τίτλο σπουδών με το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει και από μία σχολή που …υπάρχει !!!

Και για να μην το ξεχνάμε: Όλοι κι όλοι οι νέοι σπουδαστές που θα μπούνε στο ένα τμήμα κάθε πόλης θα είναι το πολύ….50 !!!

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως έχουμε γράψει, οι εισαγόμενοι κάτω από τη βάση στα τμήματα που διατηρούνται είναι από 78% έως 96%, που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα καταργηθούν και αυτά.

Συμπέρασμα; Τελικά πέσαμε έξω όταν γράψαμε από την πρώτη στιγμή πως «Το ΤΕΙ μένει – οι φοιτητές φεύγουν!»

Αποδεικνύεται πως κρατήσανε ένα ΤΕΙ όχι μόνο χωρίς σπουδαστές, αλλά και χωρίς …. πτυχία!!!!

Και φυσικά τα γνωρίζανε όλα αυτά οι «διαπραγματευτές μας, όταν δίχως τσίπα πανηγυρίζανε, για το αν το ποσοστό επιτυχίας, είναι …… 90% ή 80%!!!

Και καλά «οι σωτήρες» πολιτικοί με τα ζήτω !!! Οι σπουδαστές από πού ως που είδαν 50% επιτυχία έστω όταν θα πάρουν πτυχία δίχως αντίκρισμα στα επτά από τα οκτώ τμήματα;

Και τελευταίο ερώτημα: Αυτή η ανεκδιήγητη διοικούσα επιτροπή υπάρχει ακόμα;

Ομως όλα αυτά και όλα τα προηγούμενα μπορεί να γίνουν χαμένο όνειρο για τους εμπνευστές του ΣΧΕΔΙΟΥ Αθηνά και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Γιατί;

Οι φωστήρες του Υπουργείου Παιδείας ανακάλυψαν ότι δεν μπορεί να γίνει προεδρικό διάταγμα, ούτε καν υπουργική απόφαση το σχέδιο ΑΘΑΝΑ αν δεν τροποποιηθεί ο Νόμος που απαγορεύει τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ!!

Καταθέτουν την σχετική τροπολογία στη Βουλή για την κατάργηση αυτής της απαγόρευσης αλλά δεν πέρασε!! Δεν την ψήφισαν οι βουλευτές!!

Και τώρα την ξανακαθέτουν! Αφού τράβηξαν τα αυτιά από τα «κακά παιδιά» που την καταψήφισαν.

Σήμερα είναι η ψηφοφορία. Θα περάσει ή τροπολογία ή τσάμπα ο κόπος για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ;


√ Αυτές είναι οι τροποποιήσεις που ΔΕΝ πέρασαν στη Βουλή και επανέρχονται σήμερα. Εάν δεν περάσουν και σήμερα, χαιρετάμε το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ και μένουμε με τη δόξα του 90% της επιτυχίας μας , Μάκη μου!

Στο τέλος του άρθρου 7 του νόμου 4009/2011 (Α΄195) προστίθεται μια ακόμη παράγραφος η οποία ορίζει τα εξής:

Α. Με Προεδρικά Διατάγματα, που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, μπορούν να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατανέμονται, μετονομάζονται και καταργούνται Κατευθύνσεις σε τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Β. Για τον ορισμό του αριθμού εισακτέων και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για την εισαγωγή σε Κατευθύνσεις των τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφαρμόζονται αντίστοιχα οι ισχύουσες διατάξεις για την εισαγωγή στα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.


Πηγή: www.kefaloniapress.gr