Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Oι αγροτικοί γιατροί του Νοσοκομείου Λευκάδας θα καλύπτουν και τον Κάλαμο!

Ε.Σ.Υ. δεν μπορείς τελικά να δώσεις λύσεις!

Είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δυο μικρά νησιά Κάλαμος και Καστός! SOS εκπέμπουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ειδικά ο Κάλαμος έχει μείνει, όπως μας επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος κος Φ. Σώλος, από 15 Φεβρουαρίου χωρίς γιατρό!

Ο βουλευτής Λευκάδας κος Σολδάτος, οι τοπικές Αρχές, ο Δήμαρχος Λευκάδας, ο αντιδήμαρχος Καλάμου Φώτης Σώλος, όλοι έχουν κάνει επανειλημμένα αναφορές στο Υπουργείο Υγείας και στον Υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο για το επείγον της υπόθεσης, περιγράφοντας την αναγκαιότητα πρόσληψης γιατρών στα απομονωμένα μικρά νησιά, Κάλαμο και Καστό, του Δήμου Λευκάδας. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για το πώς και αν σκοπεύει το Υπουργείο να δώσει τελικά λύση.

Ο αντιδήμαρχος Καλάμου κος Φ. Σώλος αναφέρει ότι  είχε προειδοποιήσει όλους για το επείγον της κατάστασης, είχε σταλεί  επιστολή στον Υπουργό και κατά καιρούς έχει προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κο Καλλίρη αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να συναντηθούν. Όλοι έχουν προσπαθήσει από πλευράς τους, και οι τοπικές Αρχές και ο βουλευτής, όμως καμιά απάντηση από το Υπουργείο δεν έχουμε πάρει! Για εμάς είναι ζήτημα ζωή και θανάτου! Ένα περιστατικό ρουτίνας μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους ανθρώπους εδώ. Εμείς έχουμε προτάσεις πολλές πως μπορεί να δοθεί λύση αλλά δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να ακουστούμε.

Λύση να δώσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λευκάδας!

Λες και δεν γνωρίζουν όλοι πόσο δύσκολα είναι ήδη τα πράγματα στο Νοσοκομείο Λευκάδας, το Υπουργείο μετέφερε την ευθύνη να βρεθεί λύση για τον Κάλαμο στην 6η ΥΠΕ και ο Διοικητής κος Κατσίβελας με την σειρά του πέταξε το μπαλάκι στην Διοίκηση του Νοσοκομείου. Να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, αυτή είναι η τακτική που ακολουθείται, όσες επιστολές και διαμαρτυρίες να σταλούν στο Υπουργείο από Δήμαρχο και βουλευτή αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει στο παραμικρό τις οδηγίες που έχουν δοθεί για εξοικονόμηση πόρων και μείωση προσωπικού σε όλα τα Υπουργεία σε όλους τους τομείς. Έτσι η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λευκάδας κα Μεσσήνη ανακοίνωσε την Δεύτερα στο Δ.Σ. την πρόθεση της να καλύψει μέχρι νεωτέρας το νησί του Καλάμου με τους τέσσερις αγροτικούς γιατρούς του Νοσοκομείου. Κάτι στο οποίο βεβαίως και συμφώνησαν όλα τα μέλη του συμβουλίου γιατί όλοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της υπόθεσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη λύση αυτή τη στιγμή, και δεν μπορούμε να παραβλεψουμε πόσο τραγικό είναι μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών με σοβαρά θέματα επιβίωσης να κινδυνεύουν ακόμα παραπάνω γιατί η πολιτεία δεν τους παρέχει το βασικό, έναν γιατρό!!

600 μόνιμοι γιατροί για τις μονάδες εντατικής θεραπείας!

Εξίσου τραγικό είναι όμως ότι και το Υπουργείο και η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκουμε με τις κινήσεις τους αποδυναμώνουν το Νοσοκομείο Λευκάδας ολοένα και περισσότερο. Αναρωτιέται κανείς τι είδους Υγειονομική Περιφέρεια είναι αυτή  όταν το μόνο που κάνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια είναι να υποβαθμίζει και να αποδυναμώνει το Νοσοκομείο Λευκάδας.

Εξίσου επίκαιρο και επείγον είναι το θέμα έλλειψης παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Λευκάδας αλλά και για αυτό φαίνεται να μην παρεμβαίνει κανείς. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κος Κατσίβελας ο οποίος με έγγραφο του προς τον Υπουργό ζητάει να παραμείνει ο παιδίατρος της Λευκάδας στην ΜΕΘ Πατρών αφήνοντας την παιδιατρική  Κλινική ακάλυπτη, τώρα ανοίγει και νέες τρύπες στο Νοσοκομείο, στα περιφερειακά ιατρεία και στο Κέντρο Υγείας όπου υπηρετούν μέχρι σήμερα οι αγροτικοί γιατροί!  Γιατί μπορεί να λέμε ότι αυτή είναι προσωρινή λύση, δυστυχώς όμως όπως έχουμε μάθει στη χώρα που ζούμε «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!» Και τίθεται επίσης το ερώτημα προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ αν σε ολόκληρη την  Περιφέρεια δεν υπήρχε ούτε ένας αγροτικός γιατρός να αναλάβει καθήκοντα στο Κάλαμο και χρειάστηκε να καλύψει αυτά τα κενά  το ήδη αποδυναμωμένο Νοσοκομείο Λευκάδας!

Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για  αυτόν που θα προσπαθήσει.

Το θέμα είναι αν θέλει κάποιος να προσπαθήσει για να βρει λύση! Θα προτείναμε στον κο Κατσίβελα εάν θέλει να δώσει λύση στο «δίλλημα» που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον παιδίατρο, τώρα που θα προκηρυχθούν 600 νέες μόνιμες θέσεις για προσλήψεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας με προτίμηση στα νησιά να φροντίσει να προσληφθεί ένας γιατρός για την ΜΕΘ Πατρών για να μπορεί ο παιδίατρος να γυρίσει στην οργανική του θέση στην Λευκάδα.

Όπως μαθαίνουμε τους επόμενους δύο μήνες οι ΥΠΕάρχες όλης της χώρας θα αποστείλουν προτάσεις στο Υπουργείο για το που υπάρχει ανάγκη για μόνιμο γιατρό στις συγκεκριμένες μονάδες, ας ελπίσουμε ότι ο κος Κατσίβελας δεν θα ξεχάσει την δική μας περίπτωση.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα για τρεις ημέρες στα Υπουργεία

Τα κλιμάκια της Τρόικα ελέγχουν τα Υπουργεία αυτές τις μέρες. Όπως μαθαίνουμε το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο είναι μέσα στους στόχους που έχει θέσει η Τρόικα αλλά τους έχει ξεπεράσει κιόλας! Από τις 661 συγχωνεύσεις που ζήτησαν να γίνουν σε Νοσοκομεία το Υπουργείο ήδη έχει συγχωνεύσει 770 και σκοπεύει να συνεχίσει.

Να πούμε επίσης ότι θα γίνουν 777 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα με σκοπό τη στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας προτείνονται οκτώ θέσεις και αυτό δεν αποτελεί λογο για θριάμβους γιατί και αυτό το μέτρο δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της χώρας επί της ουσίας!

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών οι οποίοι θα μας έρθουν  για ένα χρόνο αναλαμβάνουν τα Νοσοκομεία και όχι το Υπουργείο! Άλλο ένα μπαλάκι ευθυνών στα ήδη επιβαρυμένα Νοσοκομεία μιας και προφανώς  γνωρίζει το Υπουργείο την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται από την μια λόγω κακοδιαχείρισης και από την άλλη λόγω των ταμείων  και του ΕΟΠΠΥ που τους χρωστάνε εκατομμύρια!

Στη δική μας περίπτωση με τα ήδη πολύ περιορισμένα έσοδα του Νοσοκομείου τα οποία είτε καλώς είτε κακώς αυτά είναι και δεν προβλέπεται μεγάλη αύξηση εσόδων, πως θα καταφέρει  να ανταπεξέλθει στους επικουρικούς; Και εφόσον τα καταφέρουμε να είστε σίγουροι ότι από κάπου αλλού θα κοπούν αυτά τα χρήματα. Όλα αυτά για να γίνουν προσωρινές προσλήψεις που μόνο τις στατιστικές ικανοποιούν,  και βεβαίως για να ρίξουν για έναν χρόνο τα ποσοστά ανεργίας που τόσο απαραίτητο κρίνεται γιατί ας μην ξεχνάμε πως πάνω από όλα πρέπει να είμαστε εντός στόχων!  Από την άλλη βεβαίως και θα βοηθηθούν τα Νοσοκομεία σημαντικά με τους επίκουρους για ένα χρόνο από την άλλη όμως ένα Νοσοκομείο για να λειτουργήσει χρειάζεται μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες!  Τόσο απλά!

Πηγή: http://www.lefkadanews.com – Κατερίνα Μεσσήνη, 27-2.2013